Üdvözöljük az Olajhaz.hu-n

Kosár

A kosár üres.

A kosár jelenleg üres

Motorolaj jelölések, minőségek, teljesítményszintek

API – osztályozás

Az American Petroleum Institute (API) a hajtómű- és motorolajok vonatkozásában teljesítmény követelményeket határozott meg, amit API-osztályozásként definiált.

ACEA szabványok

Az európai gépkocsi gyártók az eltérő minöségű motorolajok megkülönböztetésére bevezették az ACEA osztályozást, amelynek alapját az API osztályozás jelenti, de ezen felül komoly figyelmet szentel az európai gyártású motorok különleges kenőanyag igényeinek is. Többletigényként kerülhet megjelölésre pl. európai tesztmotorokban való futtatás.

VW Jóváhagyások

A Volkswagen az 1990-es évek közepén vezette be saját motorolaj-szabványsorozatát, amely azóta az olajválasztás kiindulási pontját jelenti a Volkswagen csoport által gyártott gépkocsik a Volkswagen, az Audi, a Seat és a Skoda esetében.

BMW jóváhagyások

BMW Long Life-01 egyedi összetétel a BMW Valvetronic motorokhoz (NG4) 2001 szeptembertől.

BMW Long Life-04 közepes SAPS összetétel kimondottan az új, csökkentett károsanyag kibocsátású, korom részecske szűrős, EURO 4-es BMW modellekhez. Felülírja a Long Life-98-at és Long Life 01-et.

OPEL/GM jóváhagyások

GM motorolaj szabványokkal elsősorban a 2002 után gyártott Opelek esetében találkozunk.

OPEL/GM Dízel LL B-025 esetében a motorolajnak két fontos tulajdonsággal kell rendelkeznie: magas HTHS-viszkozitással és nagyon csekély párolgási veszteséggel (azaz alacsony olajfogyasztással).

OPEL/GM Benzin LL A-025 esetébenaz alacsonyabb fogyasztás érdekében súrlódást és párolgási veszteséget csökkentő tulajdonságot írtak elő.

Daimler Chrysler (MB) jóváhagyások

A Mercedes Benz (Daimler Chrysler) olaj jóváhagyásai a Mercedes "Ezüst Könyv"-ében vannak kifejtve. Az egyes jóváhagyások nevei a könyvbeli oldalszámokra és bekezdésekre hivatkoznak. A Mercedes személyautós motorolaj szabványai a következők:

PSA (Peugeot/Citroën) jóváhagyások

2009-ben a Peugeot és a Citroën márkákat jegyző, francia PSA csoport által bevezetett szabványok:

PSA B71 2290 alacsony SAPS szintű motorolajat követel meg, amely alkalmas dízel részecskeszűrős és Euro-5-ös motorokhoz. Az olajnak teljesíteni kell az ACEA C2 vagy C3 elvárásait, illetve további PSA specifikus teszteket.

PSA B71 2294 és PSA B71 2296 a megfelelő motorolajokkal szemben alapkövetelmény az ACEA A3/B4 szabvány teljesítése, továbbá meg kell feleljenek bizonyos PSA specifikus teszteknek.