Üdvözöljük az Olajhaz.hu-n

Kosár

A kosár üres.

A kosár jelenleg üres

API – osztályozás

Az American Petroleum Institute (API) a hajtómű- és motorolajok vonatkozásában teljesítmény követelményeket határozott meg, amit API-osztályozásként definiált.

Motorolajok besorolása az API SAE J 183 szerint:

Otto motorok (Szerviz-osztály)

SM Minden jelenleg használatban levő gépkocsi motorhoz. A 2004. november 30.-án bevezetett SM szabvány jobb oxidáció ellenállást, jobb lerakódás elleni és kopásvédelmet, valamint jobb alacsony hőmérsékleti teljesítményt követel meg az olaj teljes élettartama során. Néhány SM olaj megfelel a legújabb ILSAC specifikációknak is.

SL Az API-SJ minősítéssel összehasonlítva az öregedéssel szembeni ellenállást, a viszkozitás stabilitást, az üzemanyag takarékosságot, a motor tisztaságot, a kopás csökkentését tekintve még nyújtott olajcsere intervallum esetén is magasabb elvárásokat teljesít. A 2004-ben vagy régebben gyártott gépkocsi motorokhoz.

SJ Szigorúan korlátozott párolgási veszteség, ezáltal kisebb olajfogyasztás. A 2001-ben vagy régebben gyártott gépkocsi motorokhoz.

Dízel motorok (kereskedelmi osztály)

CF Ez az 1994-ben bevezetett szabvány olyan motorolajat követel meg, amely használható off-road, közvetett befecskendezésű és egyéb dízelmotorokban, legfeljebb 0,5 tömeg% kéntartalmú gázolaj használata mellett.

CF-2 Csak 2 ütemű dízel motorokhoz.

CG-4 nehézüzemű, magas fordulatszámú, komoly igénybevételnek kitett 4 ütemű teherautó motorhoz használható motorolajat és az 1994-es károsanyag-kibocsátási határértékeknek való megfelelést követel meg.

CH-4 magas fordulatszámú, 4 ütemű motorhoz használható motorolajat és az 1998-as károsanyag-kibocsátási határértékeknek való megfelelést követel meg. A CH-4-es motorolajok legfeljebb 0,5 tömeg% kéntartalmú gázolajjal használhatóak. A szabvány tartalmazza a CG-4 előírásait is.

CI-4 olyan motorolajat követel meg, amelyik alkalmas magas fordulatszámú 4 ütemű motorokban való használatra és megfelel a 2004-es károsanyag-kibocsátási előírásoknak. A CI-4-es motorolajok fenntartják a kipufogógáz recirkulációs rendszert (EGR) használó motorok várható élettartamát, és legfeljebb 0,5 tömeg% kéntartalmú gázolajjal együtt használható. A CI-4-nek megfelelő motorolajok megfelelnek CG-4 és CH-4 szabványoknak is.

CJ-4 magas fordulatszámú, 4 ütemű motorokhoz, a 2007. modellévre vonatkozó károsanyag-kibocsátási határértékek betartásához. A CJ-4 olajok legfeljebb 500 ppm (0,05 t%) kéntartalmú gázolaj mellett használhatók. Mindazonáltal már 15 ppm (0,0015 t%) fölötti kéntartalmú gázolaj használata befolyásolhatja a kipufogógáz-utókezelő rendszer tartósságát és/vagy az olajcsere intervallumot. A CJ-4 olajok hatékonyan segítenek a károsanyag-kibocsátást csökkentő rendszerek élettartamának fenntartásában. Védik a katalizátort, megakadályozzák a részecskeszűrő eltömődését, csökkentik a motor kopását és a lerakódás-képződést, alacsony és magas hőmérsékleten is stabilak és jó nyírásstabilitással rendelkeznek. Az API CJ-4 olajok túlteljesítik az API CI-4 Plus, CI-4, CH-4, CG-4 szabványok előírásait. 15 ppm-nél magasabb kéntartalmú üzemanyag használata esetén, a csereperiódus beállításhoz a motorgyártó útmutatása szükséges.

Hajtómű olajok

Az API a motorolajokhoz hasonlóan a hajtómű olajok számára is készített egy teljesítmény követelmény listát. A hagyományos váltóolajok többnyire a GL 4-es osztályhoz tartoznak, miközben a hypoid fogazású differenciálmű olajnak meg kell felelni a GL- 5 minősítésnek.

GL 4 Többcélú hajtómű olaj normál és nagy terhelés mellet üzemelő váltók és hypoid hajtóművek számára.

GL 5 Nagy igénybevételnek kitett hypoid hajtóművek olaja. Ha a gyártómű előírja, esetenként váltókhoz is megfelel. A különböző teljesítményosztályba tartozó hajtómű olajok műszaki okokból egymással nem felcserélhetők. Ezzel együtt léteznek olyan hajtómű olajok, amelyek egyszerre két kategóriát is lefednek.

API-TC legjobb minőségű motorolajok 2 ütemű motorokhoz.