Üdvözöljük az Olajhaz.hu-n

Kosár

A kosár üres.

A kosár jelenleg üres

ACEA szabványok

Az európai gépkocsi gyártók az eltérő minöségű motorolajok megkülönböztetésére bevezették az ACEA osztályozást, amelynek alapját az API osztályozás jelenti, de ezen felül komoly figyelmet szentel az európai gyártású motorok különleges kenőanyag igényeinek is. Többletigényként kerülhet megjelölésre pl. európai tesztmotorokban való futtatás.

ACEA szabványok személygépkocsik benzin és gázolaj üzemű motorjai számára

A benzinüzemű motorok szabványai ACEA A1,A2, A3, A4 és A5

A gázolaj üzemű motorok szabványai ACEA B1, B2, B3, B4 és B5

Az új EURO 4-es motorok szabványai ACEA C1, C2, C3

ACEA szabvány minőségi szintek (benzines motorok, gázolajos motorok)

alsó szint ACEA A1, A2, B1, B2

közepes szint ACEA A3, A4, B3, B4, C3

magas szint ACEA A5, B5, C1, C2

 

ACEA A1/B1 hagyományos minőségű, kis viszkozitású SAE 0w-30, 5w-20, 5w-30, 10w-30, csökkentett HTHS viszkozitás ( 2,9 – 3,5 mPa*s), alacsony súrlódású, igazolt üzemanyag megtakarítással rendelkező olajok. Benzin- és dízelmotoros személy- és kishaszon-gépjárművekhez használható motorolaj.

ACEA A3/B3 magas minőségű – viszkozitás stabil – kimondottan nyírás stabil, SAE 0w-x, 5w-x, 10w-40, 15w-40, 15w-50, 20w-50 nyújtott szervizintervallum, magas kopásálló, HTHS-viszkozitás (> 3,5 mPa*s) rendelkező olajok. Nagy teljesítményű, benzin- vagy dízelmotoros személy- illetve kishaszonjárművek számára. Ha a motorgyártó lehetővé teszi, használható hosszú csereperiódusú olajként, egész éves alacsony viszkozitású olajként vagy nehéz üzemi körülmények között működő gépjárművek motorolajaként.

ACEA A3/B4 ugyanaz, mint az A3/B3, de DI-Dízel motorok számára is, SAE 0w-30, 0w-40, 5w-30, 5w-40, 10w-40. Nagy teljesítményű, benzin- vagy közvetlen befecskendezős dízelmotorok számára. Az A4 a DI-Otto motorokra vonatkozik, nyújtott intervallumos HTHS-viszkozitás (> 3,5 mPa*s ) mellett. Használható ott is, ahol ACEA A3/B3 van előírva.

ACEA A5/B5 stabil, viszkozitástartó olaj, amely olyan nagy teljesítményű, benzin- és dízelmotoros személy- illetve kishaszon-járművek számára lett kifejlesztve, amelyekhez az alacsony súrlódású, alacsony viszkozitású (2,9 és 3,5 mPa*s közötti HTHS viszkozitás) olaj használata megengedett.

 

Katalizátor barát olajok :

ACEA C1 alacsony SAPS tartalmú olaj csökkentett HTHS-viszkozitással (< 2,9 mPa*s), kis viszkozitás (0w-x, 5w-x), a teljesítmény olyan, mint az A5/B5 esetén, de behatárolt szulfáthamu, foszfor és kéntartalom mellett. Használható katalizátor-kompatibilis olajként DPF-fel és TWC-vel szerelt járművekhez, nagy teljesítményű dízel- és benzinüzemű személy- és kishaszon-járművekhez.

ACEA C2 közepes SAPS tartalmú olaj csökkentett HTHS-viszkozitással (< 2,9 mPa*s), kis viszkozitás (0w-x, 5w-x), a teljesítmény olyan, mint az A5/B5 esetén növelt szulfáthamu, foszfor és kéntartalom mellett, mint a C1-04 esetében. Használható katalizátor-kompatibilis olajként DPF-fel és TWC-vel szerelt járművekhez, nagy teljesítményű dízel és benzin üzemű személy- és kishaszon-járművekhez.

ACEA C3 közepes SAPS tartalmú olaj magas HTHS-viszkozitással (> 3,5 mPa*s), kis viszkozitás (0w-x, 5w-x), a teljesítmény olyan, mint az A3/B4 esetén növelt szulfáthamu, foszfor és kéntartalom mellett, mint a C1-04 esetében. Használható katalizátor-kompatibilis olajként DPF-fel és TWC-vel szerelt járművekhez, nagy teljesítményű dízel- és benzinüzemű személy- és kishaszon-járművekhez, amennyiben minimum 3,5 mPa*s az elvárt HTHS viszkozitás.

ACEA C4 alacsony SAPS tartalmú olaj magas HTHS-viszkozitással (> 3,5 mPa*s), használható katalizátor-kompatibilis olajként DPF-fel és TWC-vel szerelt járművekhez, nagyteljesítményű dízel- és benzinüzemű személy- és kishaszon-járművekhez, amelyekhez 3,5 mPa*s fölötti HTHS viszkozitású, alacsony SAPS szintű olaj használata van előírva.